Infraroodpanelen of een warmtepomp, welke kies ik?

Infraroodpanelen of een warmte pomp

Het belangrijkste verschil tussen deze warmtebronnen is de manier waarop ze warmte genereren. Welke het beste bij jou past, is afhankelijk van jouw wensen en ecologische normen en waarden. In dit artikel zetten wij het warmtecomfort, de energieprestatie en de voor- en nadelen op een rijtje.

Om te beginnen: het een is niet beter dan het andere. Een infraroodpaneel en warmtepomp zijn twee verschillende systemen die allebei jouw woning verwarmen. De keuze hangt af van een aantal specifieke factoren. Heb je een goed geïsoleerd huis of woon je in een oud huis? Wil je je hele huis verwarmen of ben je op zoek naar verwarming van één specifieke plek in huis, bijvoorbeeld in de badkamer of aan je bureau in de werkkamer? Hoeveel ruimte in huis heb je? Wat is je budget? Neem alle opties goed door bij het maken van de juiste keuze.

 

De grote verschillen in het kort

Een paneel verwarmt met warmtestraling een specifieke plek in huis. Meestal als bijverwarming i.c.m. een andere verwarmingsbron. In de beter geïsoleerde woningen worden infraroodpanelen steeds meer gebruikt als hoofdverwarming.

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor gas. Het systeem onttrekt warmte uit water, grond of lucht. De pomp zet de lagere temperatuur om in een hogere temperatuur. Dit kost meer tijd en energie dan de warmtestraling van een infrarood verwarming. Dat is in de basis het grote verschil met infraroodpanelen.

 

Warmtestralen versus warmte uit lucht of bodemwater

Beide verwarmingsbronnen maken gebruik van elektriciteit. Het paneel straalt snel gerichte warmte uit naar een specifiek object in de ruimte. Hierbij wordt dus niet de gehele ruimte verwarmd. Een elektrische kachel is ideaal voor bijvoorbeeld de koude badkamer, de frisse werkkamer en die ruimte zonder radiator. Infraroodpanelen kunnen ook je hele huis verwarmen. Dat is vooral voordelig als je zonnepalen hebt en een goed geïsoleerd huis.

Een warmtepomp verwarmt de lucht in de gehele kamer. Hij maakt gebruik van de aanwezige warmte in de bron (lucht, grond of water). Dat is gunstig voor jouw energierekening. En het milieu, want de uitstoot van een warmtepomp is bij gebruik van groene stroom aanzienlijk lager dan een traditionele verwarming met gas. De nadelen: een warmtepomp heeft veel tijd nodig om in een ruimte de gevraagde temperatuur te bereiken, een warmtepomp is zeer duur in aanschaf en onderhoud. En een warmtepomp werkt alleen goed in een zeer goed geïsoleerde woning.

 

Hiermee hou je rekening bij het maken van een keuze

Jouw keuze hangt af van een aantal praktische en persoonlijke factoren:

  • Infraroodpanelen leveren direct stralingswarmte op een specifieke plek in huis. Denk aan een ruimte zonder radiator, de koude badkamer of bij je bureau in je werkkamer. Een warmtepomp wordt gebruikt als hoofdverwarming waarbij het langer duurt voordat de gevraagde temperatuur is bereikt.
  • Een warmtepomp neemt meer ruimte in beslag. Een paneel is een vrij dun object en bevestig je tegen de muur of op het plafond.
  • Een warmtepomp is zeer duur in aanschaf.
  • Daarmee gebruiken infraroodpanelen minder energie, omdat ze geen lucht verwarmen zoals een warmtepomp. Infraroodpanelen leveren direct warmte.
  • Heb je al zonnepanelen? Dan zijn infraroodpanelen een voordelige optie.
  • Infraroodpanelen zijn verkrijgbaar in metaal en glas (spiegels) en in ieder gewenst design. Als blikvanger in de ruimte, maar ook geïntegreerd in de sfeer van uw woning.

 

Hulp nodig bij jouw keuze?

Kom je er zelf niet uit? Heb je vragen of kunnen we helpen met jouw keuze? Onze medewerkers staan je graag te woord met het antwoord op al jouw vragen.

Infraroodpaneel.nl is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 09.00 – 12.00 en 13.00-17.00 uur op telefoonnummer 020-4402266.

Voor vragen kun je ook een e-mail sturen naar info@infraroodpaneel.nl. Of maak gebruik van onze chatfunctie op www.infraroodpaneel.nl.

Infraroodpanelen of een warmte pomp