Hoe werken infraroodpanelen?

hoe werken infrarood panelen plafond
hoe werken infrarood panelen plafond

De winter is een dure periode. Met de stijgende energie- en gaskosten is het opletten geblazen met de thermostaat. Niet te hoog, want dat kost geld. Niet te laag, want dat is niet goed voor je gezondheid en het huis. In dit artikel leggen we je uit hoe jij met infraroodverwarming toch een behaaglijke en relatief goedkope winter tegemoet gaat.

Een infraroodpaneel straalt gericht warmte uit waarmee je een specifieke plek in huis opwarmt. Of je hele huis als hoofdverwarming zuinig en comfortabel van warmte voorziet. Meestal hangt een infraroodpaneel in een ruimte waar geen radiator aanwezig is. Of in een ruimte die je wilt bij-verwarmen op koudere dagen. Niet de lucht wordt verwarmd, maar het object waar het paneel naar gericht is. Bijvoorbeeld op jezelf, of de rugleuning van je favoriete stoel.

Verschil met ouderwetse cv radiatoren

Radiatoren produceren convectiewarmte. Warme lucht is lichter en stijgt omhoog. Daardoor blijft het aan de vloer kouder dan bij het plafond. De warme lucht die een radiator verwarming uitstoot wordt dus ongelijk verdeeld in de kamer. Bovendien moet de cv-ketel harder werken om de ruimte warm te houden. Een traditioneel verwarmingssysteem is dus over het algemeen duurder dan bijverwarming met een infraroodpaneel.

Plaatselijke warmte of hoofdverwarming

Een paneel verwarmt niet de gehele ruimte, maar straalt plaatselijk warmte af. Althans als je het paneel als een bijverwarming gebruikt. Dit noemen we bijverwarming met stralingswarmte. Je zit dus voor de warmte van het paneel. Je gebruikt panelen ter ondersteuning van de centrale verwarming. Als je ze in huis gebruikt, kun je de cv een paar graden lager zetten en de de paneel lokaal zijn werk laten doen

Bijverwarming

Infraroodpanelen zijn zeer geschikt als bijverwarming op specifieke plekken in huis. Bijvoorbeeld in een ruimte waar geen verwarmingsbron aanwezig is. Denk aan de zolder of je schuur of garage. Of je wilt op een bepaalde plek extra verwarming. Bijvoorbeeld die koude badkamer ’s morgensvroeg of je benen onder je bureau als je thuis werkt. Voor de bank als je televisiekijkt of aan de muur naast de eettafel als jullie gezellig zitten te borrelen. Maar ook in de veranda tijdens de koelere herfstdagen of in de caravan of serre.

Infraroodverwarming is geschikt voor iedere ruimte in en om het huis. Groot voordeel: bij gerichte warmte van een paneel gaat er geen warmte verloren. En ze hebben een hele korte opwarmtijd. Aanzetten betekent na 10 minuten comfortabele warmte.

Hoofdverwarming

Niet alleen als bijverwarming, maar ook goed geïsoleerde woningen met weinig warmteverlies kunnen verwarmd worden met infrarood. Deze woningen hebben weinig energie nodig om verwarmd te worden. Door de muren, vloer, meubels en andere objecten te verwarmen met infrarood verwarm je indirect het hele huis. Door de goede isolatie zal deze warmte niet snel verloren gaan en kun je lang genieten van een behaaglijk warm huis.

Zonnetje in huis

Infrarode straling noem je ook elektromagnetische straling. Dit is te vergelijken met de warmte van zonnestralen. Infraroodpanelen stralen echter geen uv-licht af, en zijn dus niet schadelijk voor je gezondheid. De panelen stralen de warmte af in de richting waarop ze hangen. Ze geven dus heel gericht warmte. Grote kans dat je huisdier zich gezellig bij jou nestelt als je aan het werk bent in de buurt van een paneel.

Hoe directer je de warmt ontvangt hoe behaaglijker het in huis wordt. Wanneer het infraroodpaneel wordt belemmerd door obstakels zoals meubels, wordt de warmte die de mens bereikt minder. Bovendien wordt de mate van behaaglijkheid ook bepaald door de mate van isolatie in de woning. En het wattage van je infraroodpaneel.

Voordelen van infrarood verwarmen:

  • Energiezuinig stralingsoppervlak.
  • Een constante temperatuur door gerichte behaaglijke stralingswarmte.
  • Goede combinatie met zonnepanelen.
  • Ze nemen amper plek in de ruimte in.
  • Infraroodpanelen zijn eenvoudig (zelf) te installeren en onderhoudsvrij.
  • Een paneel voorkomt droge lucht en schimmel.
  • Zodra je hem aanzet, straalt hij warmte af.
  • Geen fijnstof of stofdeeltjes in de lucht.
  • Per kamer de warmte reguleren.

Infrarood verwarmen in jouw huis?

Wil jij weten wat de mogelijkheden zijn in jouw huis? Of heb je vragen over de werking van de panelen? Onze medewerkers staan je graag te woord.

Infraroodpaneel.nl is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 09.00 – 12.00 en 13.00-17.00 uur op telefoonnummer 020-4402266.

Stuur je vragen naar info@infraroodpaneel.nl of maak gebruik van onze chatfunctie op www.infraroodpaneel.nl.

hoe werken infrarood panelen plafond